Blog
Tarım Kredi Yerli Antep Fıstığı
Anadolu’muzun envai çeşit ürün çeşitliliğinin yansıması olan; Tarım Kredi Yerli Antep Fıstığı raflardaki yerini aldı. Peki Antep fıstığı nasıl bir üründür ve hangi faydalara sahiptir?
Antep fıstığı; şeker hastalığına iyi gelmesi, kilo vermeye yardım etmesi, kalbi koruması, bağışıklık sistemini güçlendirmesi gibi birçok faydası olan ve çok sevilen bir kuruyemiş çeşididir. Genellikle Akdeniz bölgesinde yetişen bir yemiş olmakla beraber, kabuklu olarak satıldığı gibi, kabuksuz ve tuzlanmış olarak satılmaktadır. Ülkemizde özellikle Antep yöresi ve civarında yoğun olarak yetiştirilmektedir.
Antep fıstığı faydaları nelerdir?
-
Farklı Vitaminleri Barındırır: Önemli miktarda B vitamininin yanında düşük miktarda A, C ve E vitamini içerir.
-
Önemli Mineralleri Vücudunuza Almanızı Sağlar: Bir fincan Antep fıstığı, günlük bakır minerali ihtiyacının %44’ünü, manganez ihtiyacının %15’ini, fosfor ihtiyacının %20’sinden fazlasını, potasyum ve magnezyum ihtiyacının %10’dan fazlasını karşılar.
-
İyi Bir Antioksidan Kaynağıdır: Antioksidan içermesi sebebiyle yaşlılığa bağlı bazı hastalıklara yakalanma riskini düşürür.
-
Kalbe Dosttur: Araştırmalara göre; kötü kolesterol seviyesini düşürerek kalbi korur. Ayrıca içeriğindeki antioksidanlar, doymamış yağ asitleri de kalbi korur.
-
Sindirim Sisteminizi Rahatlatır: Yüksek lif içeriği olması nedeniyle; sindirimi rahatlatır, hazımsızlığı önler. Sindirim sistemine iyi gelmesi Antep fıstığının faydaları arasındadır.
-
Beyne Faydası Olan Bir Kuruyemiştir: İçeriğindeki B6 vitamini sayesinde beyne fayda sağlar.
-
Kansızlığa Karşı Faydalıdır: Antep fıstığı; bakır içeriği yüksek bir besindir. Bu sebeple demirin vücuda kolay bir şekilde emilmesine yardım eder. Aynı şekilde, içeriğindeki B6 vitamini kandaki oksijenin taşınmasına yardımcı olur. Antep fıstığının tüketimiyle günlük B6 vitamini karşılanarak kandaki oksijen miktarı ve içeriğindeki hemoglobin arttırılabilir. Bu sayede de anemiyi önlemeye yarar sağlar.
-
Şeker Hastalığına İyi Gelir: Şeker hastalığı olan kişilerde; şekerler proteinlerle uygun olmayan bağlar oluşturur ve onları kullanışsız hale getirir. Bu işlem glikasyon olarak adlandırılır. Antep fıstığının içeriğindeki antioksidan maddeler, glikasyon sürecini azaltır. Bu sayede diyabetin kontrolünde de yardımcı olur. Aynı zamanda bir fincan fıstıkta günlük gereken fosfor miktarının %60’ı bulunur. Bu oran ile de diyabeti önlemeye yardım eder. Ayrıca içeriğindeki fosfor, glikoz toleransına sebep olan proteinlerin amino asitlere ayrışmasına yardım eder.
-
Sinir Sistemine Faydalıdır: İçinde bulunan B6 vitamini sinir sistemine yarar sağlayan bir vitamindir. B6 vitamini sinir sisteminin düzgün şekilde çalışmasına sebep olan pek çok amino asidin yapılmasına yardım eder.
-
Yaşlılıktan Kaynaklı Göz Hastalıklarının Oluşmasını Engeller: Yaşlılığa bağlı olarak ortaya çıkan göz hatalıkları; düzgün görememeyi, yazıları okuyamamayı sağlar. İçeriğindeki lutein ve zeaksantin isimli antioksidanlar sayesinde hücrelerin hasar görmesi engellenir. Yaşa bağlı olarak ortaya çıkan görme bozuklukları oluşmaz.
-
Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirir: İçeriğindeki B6 vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara kolay yakalanmayı önler.
-
Kanseri Önleyici Etkisi Vardır: B6 vitamini sayesinde enfeksiyonların ve çeşitli kanser türlerinin engellenmesine yardım eder.
Bu sıralanan faydalara dahil olarak; Antep fıstığının cilt ve saç için besleyici, koruyucu ve geliştirici faydalarının olduğu da bilinmektedir.
Tarım Kredi ailesi olarak Antep fıstığını korumak, tanıtmak ve daha geniş çevrelerce tüketimini sağlamak amacı ile hem üreticiye destek veriyor hem de üretilen ürünleri TK Pazarlama ve Marketçilik A.Ş. raflarında sizlerle buluşturuyoruz. Tarım Kredi Antep Fıstığını gönül rahatlığıyla alıp ailenizle birlikte güvenle tüketebilirsiniz.
KAYNAKÇA
https://www.haberturk.com/antep-fistigi-nedir-antep-fistiginin-faydalari-nelerdir-hbrt-2800004